Lokakuu 2022

1.10.2022

Oletko ehdokkaana eduskuntavaaleissa? Tai tiedätkö ehdokkaan, joka edustaisi yksinasuvia? 

Ole yhteydessä info@yksinasuvat.fi  Tarjoamme mahdollisuuden kertoa verkkosivuillamme ehdokkuudesta ja tavoitteista. Myös Facebook-sivuillamme Yksinasuvat | Facebook voidaan käydä keskustelua ja nostaa yksinasuvien tarpeita esiin vaalityötä varten.  

Eduskuntavaalit 2.4.2023


Syyskuu 2022

21.9.2022

Sofia Julin on Tampereen nuorin kaupunginvaltuutettu (sd.) ja hallintotieteiden yliopisto-opiskelija. Hän kirjoittaa mm. näin: 

"Hallitus unohti yksinasuvat budjettiriihessä. Tämä ei toki yllätä hallitukselta, jonka hallitusohjelmassa yksinasuvat sekä sinkut mainitaan pyöreät nolla kertaa." 

Lue lisää:

Lukijalta | Yksinasuvat unohdettiin taas – "Seuraavaan hallitukseen tarvitaan yksinasuvien ja sinkkujen asioista vastaava ministeri" | Pääkirjoitus & mielipide | Tamperelainen


Pirkanmaan seutu

Keskiviikkona 21.9.2022 klo 17.00

Yksinasuminen elämänmuotona

Tilaisuus, jossa yksinasuvien tilanteesta, tavoitteista ja toiveista alustaa Yksinasuvat ry:n puheenjohtaja Raija Eeva. Pirkanmaalla yksinasuvia kotitalouksia on jo yli 51%.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. 

Laikku, Keskustori 4, Tampere / Kokoustila Syrjä (4. kerros) 

Tiedustelut: Anita Ranta puh. 0405074034.

Kulttuuritalo Laikku | Kulttuuritalo Laikku


5.9.2022

Asutko sinä yksin vai yhdessä? 

Kuuntele, miten Radio Suomen Päivässä keskusteltiin aiheesta Budjetin anti yksinasuvalle. Haastateltavana puheenjohtajamme Raija Eeva.

Budjetin anti yksinasuvalle | Yle Areena – podcastit

*****

Facebook

Olemme päätyneet poistamaan nykyisen ongelmallisen Facebook-tilimme ja nykyiset sivut jäävät pois. Luomme uuden yhteisösivun ja linkitämme sen osoitteen ajallaan Yhteystiedot -sivullemme. 


Elokuu 2022

29.8.2022

Taloussanomat uutisoi 27.8.2022:

"Yksinelävistä ihmisistä iso osa on vähävaraisia, ja inflaation kiihtyminen panee monen talouden entistä tiukemmalle. Helsingin yliopiston professori Niku Määttänen ja Yksinasuvat ry:n puheenjohtaja Raija Eeva pitävät aikeita korottaa lapsilisiä huonona keinona helpottaa inflaatiosta kärsivien elämää." 

Artikkeli löytyy täältä: Inflaatio koettelee yksinasujia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat (is.fi)

2.8.2022

Karjalaisessa 15.7.2022 sivuilla 17-19 mielenkiintoiset artikkelit, jotka ovat valitettavasti maksumuurin takana. Piia, 32v. ja Eija, 53v. kertovat omasta yksinasumisestaan. Myös puheenjohtajaamme Raija Eevaa on haastateltu. 

Joensuulainen Piia Savallampi, 32, on yksi Suomen 1,28 miljoonasta yksinasuvasta (karjalainen.fi)

Toukokuu 2022

28.5.2022

Helsingin Uutiset julkaisi tänään 28.5.2022 artikkelin "Kahden hengen kotitalous on yhä yhteiskunnan normi". Jutun perusteella toimittaja on tutustunut tällä sivulla luettavissa olevaan lausuntoomme asuntopoliittiseen ohjelmaan. Kiitämme toimittajaa ja haastateltavaa juttuvinkin toteuttamisesta.  

Sivu 10 | 28.5.2022 | Kaakko (media.fi)

Kuvassa alla on puheenjohtajamme Raija Eeva Itäkeskuksen krijastossa järjestämässämme luento- ja keskustelutilaiuudessa perjantaina 27.5.2022. Raijalla on valtava tietomäärä, jota hän on aina valmis jakamaan. Kiitokset Raijalle ja tilaisuuteen osallistuneille hyvästä keskustelusta. 

16.5.2022

Haluatko kertoa omista kokemuksistasi ja ajatuksistasi yksinasuvana? 

Yhdistykseltä pyydetään ajoittain yksinasuvia haastateltaviksi eri medioihin. Tarvitsemme lisää haastatteluhalukkaita jäseniä tiedoksemme, jotta saamme julkisuuteen paremmin ja monipuolisemmin tietoa yksinasuvista. Jos sinua kiinnostaa osallistua juttujen tekoon ja kertoa kokemuksistasi, niin lähetä viestiä info(at)yksinasuvat.fi ja kerro samalla antaisitko myös kasvosi näkyviin (esim. televisio tai lehtikuva). 

*****

Muistutuksena, että info(at)yksinasuvat.fi -osoitteeseen voi lähettää kommentteja, palautetta ja toiveita yhdistyksen toimintaan liittyen.

*****

Helsingin Yksinasuvat järjestää perjantaina 27.5.2022 klo 16-18 Itäkeskuksen kirjastossa kokoushuone Kanervassa luento- ja keskustelutilaisuuden ”Elämänmuotona yksinasuminen”. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Mukaan mahtuu 50 henkilöä. Luennon pitää Yksinasuvat ry:n puheenjohtaja Raija Eeva ja mukana on yhdistyksen jäseniä. 

Tervetuloa  kuuntelemaan ja keskustelemaan!

*****

Eduskunnan tarkastusvaliokunta pyysi 5.5.2022 Yksinasuvat ry:ltä asiantuntijaa tarkastusvaliokunnan kuultavaksi sekä kirjallista asiantuntijalausuntoa liittyen VNS 12/2021 vp Asuntopoliittinen kehittämisohjelma vuosiksi 2021-2028.
Lausuntoon pyydettiin tiivistetty kuvaus yksinasujista, yksinasuvien tilanteen parantamistoimet ja niiden vaikutukset sekä yksinasuvien tilanteen parantamiseen liittyvät haasteet. Pikaisesta aikataulusta huolimatta yhdistyksen hallitus sai lausunnon tehtyä ja puheenjohtajamme Raija Eeva oli valiokunnan kuultavana 11.5.2022. Lausunnosta keskustellaan seuraavassa jäsenten etätapaamisessa 5.6.2022.

*****

MTV3 Uutisaamussa keskusteltiin yksinasuvista 11.5.2022

Asiantuntijat kertovat, miksi yksinasuminen yleistyy ja miten se vaikuttaa hyvinvointiin - MTVuutiset.fi

Yksinasuvat ry:n puheenjohtaja Raija Eeva sekä tutkimusprofessori Osmo Kontula vastaavat toimittajan kysymyksiin ja Anniina kertoo omasta yksinasumisestaan.

Huhtikuu 2022

26.4.2022

Yksinasuvat ry:n vuosikokous pidettiin Turussa 24.4.2022. Mukana olleilla oli suut hymyssä Marjan maistuvan kasviskeiton jälkeen. Kuvan otti sihteerimme Anita Ranta.

5.4.2022

JÄSENILLE 

Tervetuloa Yksinasuvat ry:n vuosikokoukseen Turussa su 24.4.2022! Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumisohje löytyvät saamastasi jäsenkirjeestä. 

Terveisin hallitus

Maaliskuu 2022

20.3.2022

Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi? -tutkimusaika on 1.5.2020-31.12.2022 asti ja tutkimusosioita löytyy useampia. 

Miten Suomi voi? | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Ohessa linkki yhteen tutkimusosioon (8.2.2021), jossa mainitaan mm. yksinasuvien työhyvinvoinnin (työn imun, työuupumuksen ja tylsistymisen) olleen muita heikompaa jo ennen koronaa. Pakotettu etätyö voi olla erityisesti yksinasuville riskitekijä. 

Hakanen ja Kaltiainen: Miten Suomi voi? -tulosjulkistus 8.2.2021_2 by Työterveyslaitos - Issuu

Helmikuu 2022

18.2.2022

SPR:n tiedotteesta 14.2.2022 poimittu:

"Punainen Risti tutki ensimmäistä kertaa laajemmin yksinäisyyttä, syitä yksinäisyyden taustalla ja sen vaikutuksia. Yksinäisyysbarometrin toteutti Taloustutkimus tammikuussa 2022. Punainen Risti seuraa jatkossa säännöllisesti barometrin avulla yksinäisyyden tilaa Suomessa."

Linkki tiedotteeseen: Katkaistaan yksinäisyyden kierre yhdessä - Punainen Risti

Yksinäisyysbarometri 2022. Tutkimusraportti. SPR (25 sivua)

Linkki esitykseen: PowerPoint-esitys (punainenristi.fi)⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Tammikuu 2022

3.2.2022

Yksinasuvien haasteita pohtimaan on perustettu työryhmä, jonka osallistujia ja toimintaa kannattaa seurata ja mahdollisuuksien mukaan kommentoida, jotta pohdinnasta seuraa yksinasuville positiivisia tuloksia.

SDP:lle työryhmä pohtimaan yksinasuvien haasteita – Anneli Kiljusesta puheenjohtaja | Demokraatti.fi


Artikkeli yksinasuvista Hufvudstadsbladetissa linkkinä (maksumuurin takana) 

https://www.hbl.fi/artikel/harriet-hagelberg-vet-att-den-som-bor-ensam-maste-gardera-sig-lite-extra/


Tutkimus luonnon ja yhteisöllisyyden vaikutuksista yksinäisyyden kokemuksiin
https://yle.fi/uutiset/3-12242098

Joulukuu 2021

7.12.2021

Yksinasuvien positiivinen mielenterveys, elämänlaatu ja sosiaalinen tuki (POMELA -hanke) -loppuseminaari

POMELA -hankkeessa on tutkittu millaiset tekijät liittyvät yksinasuvien positiiviseen mielenterveyteen ja elämänlaatuun, ja kokevatko he saavansa riittävästi sosiaalista tukea. Hankkeessa on selvitetty lisäksi millaisia merkityksiä ja kokemuksia yksinasuvat näihin liittävät. Myös terveys- ja muiden palveluiden käyttöä sekä muutoksia yksinasuvien mielenterveydessä ja elämänlaadussa on tarkasteltu. (Lähde/järjestäjä THL)

Täällä on tutkimuksen julkaisu:
https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/suomalaisten-yksinelavien-positiivinen-mielenterveys-elamanlaatu-ja-sosiaalinen-tuki-pomela-hanke-/pomela-hankkeen-tutkimustuloksia

Marraskuu 2021

22.11.2021

Kalevi Sorsa -säätiön uusi julkaisu ”Yksinasuvat esiin! Miten huomioida yksinasuvat politiikassa” tarkastelee yksinasumista kriittisesti hyvinvoinnin, toimeentulon, puoluepolitiikan ja koronakriisin näkökulmista:

Miten yksinasuvien sosioekonominen asema eroaa parisuhteessa eläviin ja perheellisiin verrattuna? Miten yksinasumista on käsitelty poliittisessa päätöksenteossa? Millä toimilla valtion tulisi edistää yhdenvertaisuutta ja kohentaa yksinasuvien asemaa?

https://sorsafoundation.fi/yksinasuvien-asemaa-on-edistettava-puolueiden-yhteistyolla/

Julkaisu kokonaisuudessaan PDF-muodossa:

KSS_Yksinasuvat_esiin_Web.pdf (sorsafoundation.fi)