Aluetoiminta

Yhdistys on aloittamassa 2021-2022 eri puolilla Suome aluetoimintaa, josta informoidaan tällä sivulla. 

Yksinasuminen koskettaa lähes jokaista meistä jossain elämämme vaiheessa: itsenäistymisen, opiskelun, parisuhde-eron, leskeytymisen, tms. muodossa, mutta se voi olla myös koko aikuisiän kestävää. Vaikka yksinasuminen olisi vain lyhytkestoinen aika, siihen liittyy eriarvoistavia tilanteita, joita ei aina edes osaa huomata. Yhteiskuntaamme kehitetään pääosin perheiden ja parisuhteiden näkökulmasta eikä yksinasuvien ääntä huomioida tai kuulla.

Aluetoiminta

Yhdistyksemme haluaa jalkautua eri puolille Suomea aloittamalla aluetoimintaa. Toivomme, että kuulemme paremmin jäsenistömme ajatuksia ja kokemuksia erilaisista syrjivistä ja korjaamisen tarpeessa olevista tilanteista voidaksemme valtakunnallisena yhdistyksenä edistää yksinasuvien yhteiskunnallista yhdenvertaisuutta.

Yhdistyksen intressinä aluetoiminnan aloittamiselle on:

  • tarjota aktiivista jäsentoimintaa
  • lisätä kiinnostusta omaan yhdistykseen ja siinä vaikuttamiseen
  • saada tietoa paikallisesti erilaisista arkisista yksinasumisen kokemuksista ja haasteista
  • lisätä vaikuttavuutta paikalliseen ja valtakunnalliseen päätöksentekoon yksinasuvien tilanteista
  • saada näkyvyyttä paikallisesti ja valtakunnallisesti
  • lisätä yksinasuvien tietoisuutta ja tavoittaa uusia jäsenyydestä kiinnostuneita yksinasuvia

Tarvitsemme aluetoiminnan aloittamiseen aktiivisia yksinasuvia jäseniämme toiminnan yhteyshenkilöiksi. Aluetoiminta alkaa niillä paikkakunnilla, joista löytyy ainakin yksi toiminnasta innostunut jäsen, joka on va,is kutsumaan toisia mukaan. Mitään muita erityisiä vaatimuksia vetäjille tai toiminnalle ei aseteta kuin, että toiminnan pitää liittyä Yksinasuvat ry:n tehtävään https://www.yksinasuvat.fi/jasenyys/  ja olla luotettavaa sekä toisia kunnioittavaa. Toiminta voi alkaa vaikka kahvihetkellä, toisiinsa tutustumisella ja yhteisellä toiminnan suunnittelulla.

Yhdistyksellä ei ole mahdollisuutta jakaa taloudellista tukea aluetoiminnan tapaamisiin ja aluetapaamiset tulisikin suunnitella omakustannusperiaatteella. Yhdistys kuitenkin tukee aluetoimintaa erikseen sovittavalla ja tarvittavalla tavalla, kuten jakamalla tietoa sekä alueille, että alueilta. Yhdistys voi myös luennoida yksinasuvien ajankohtaisista tilanteista. Järjestämme Google Meetissa säännöllisesti verkkotapaamisia, joissa jäsenistö voi tuoda omia ajatuksiaan esille. Kehitämme ja kehitymme kokemuksen myötä ja tämä sivu tulee täydentymään ajankohtaisin tiedoin.

Oletko sinä innostunut ja haluat mukaan? Ole yhteydessä aluetoiminnasta vastaavaan Pirjo Laveriin, niin keskustellaan lisää

aluetoiminta@yksinasuvat.fi

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 erilaisia asuntokuntia oli kaikkiaan 2 776 679, joista yksinasuvien osuus oli 1 254 300 eli lähes puolet (45,3 %) asuntokunnista. 

Samaan aikaan Suomen väkiluku oli 5 533 793 ja yksinasuvien osuus koko väestöstä lähes 23 % eli vähintään joka viides suomalainen asuu yksin.

 

Ajatuksena on lisätä tälle sivulle ajankohtaisia tapahtumia ja toivottavasti saamme niitä tiedoksi. 

UUSIMMAT


Kaikille jäsenille mielenkiintoista asiaa:

Päivitetty 22.11.2021   

Ke 24.11.2021 klo 9-10

Kalevi Sorsa -säätiön uusi julkaisu ”Yksinasuvat esiin! Miten huomioida yksinasuvat politiikassa” tarkastelee yksinasumista kriittisesti hyvinvoinnin, toimeentulon, puoluepolitiikan ja koronakriisin näkökulmista: 

Miten yksinasuvien sosioekonominen asema eroaa parisuhteessa eläviin ja perheellisiin verrattuna? Miten yksinasumista on käsitelty poliittisessa päätöksenteossa? Millä toimilla valtion tulisi edistää yhdenvertaisuutta ja kohentaa yksinasuvien asemaa?

Julkaisutilaisuus on Helsingin keskustakirjasto Oodissa ke 24.11.2021 klo 9-10. Tilaisuus on kaikille avoin eikä osallistumiseen vaadita ennakkoilmoitusta. Lisätietoa https://sorsafoundation.fi/tervetuloa-yksinasuvat-esiin-julkaisutilaisuuteen/ 

Julkaisutilaisuus esitetään myös suorana lähetyksenä sivulla: https://www.facebook.com/Sorsafoundation 

Ke 8.12.2021 klo 9.30-12.30 

THL:n verkkotapahtuma Yksinasuvien positiivinen mielenterveys, elämänlaatu ja sosiaalinen tuki (POMELA -hanke) -loppuseminaari 

POMELA -hankkeessa on tutkittu millaiset tekijät liittyvät yksinasuvien positiiviseen mielenterveyteen ja elämänlaatuun, ja kokevatko he saavansa riittävästi sosiaalista tukea. Hankkeessa on selvitetty lisäksi millaisia merkityksiä ja kokemuksia yksinasuvat näihin liittävät. Myös terveys- ja muiden palveluiden käyttöä sekä muutoksia yksinasuvien mielenterveydessä ja elämänlaadussa on tarkasteltu. Loppuseminaarissa esitellään hankkeen tuloksia näistä näkökulmista.

Ohjelma ja ilmoittautuminen tältä sivulta: https://thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri/-/event/7952826 

******

Kaikille jäsenille avoimet etätapaamiset 

ovat noin kuukauden välein GoogleMeet -tapaamisena sunnuntai-iltana klo 19-20. Etätapaamiset jatkuvat tammikuussa 2022, tarkemmin tuonnempana. 


SEURAAVIA ALUETAPAAMISIA

Päivitetty 22.11.2021 

Pirkkala /Pirkanmaan alueen yksinasuvat  

Yhteyshenkilö a.ranta(at)hotmail.com

Kokoontumispaikka: Kauppakeskus Veska, Saapastie 2, Pirkkala (Pirkkalan seurakunnan tiloissa ”Kapsäkki” 2-kerros) tai erikseen ilmoitettu paikka.

30.11.2021 klo 18 Veskassa. Kahvittelun merkeissä käydään läpi toiveita tulevan vuoden 2022 tapahtumista, keskustelua. Valokuvaosio Maria Karppinen. Veskasta kimppakyydeillä jatkamme Pappilan Wäentuvalle, jossa voi kahvitella ja kulkea ”Valopolun” omaan tahtiin.

9.12.2021 klo 18 Elokuva/dokumentti Seilin saaresta Elokuvateatteri Niagarassa, Kehräsaari B Tampere

14.12.2021 klo 18 Yksinasuvien Pikkujoulu Veskassa  

Vuoden 2022 kokoontumispäivät Veskassa klo 18:  25.1.2022,  22.2.2022,  29.3.2022,  26.4.2022  ja  10.5.2022


Helsingin alueen yksinasuvat 

Lauantaina 11.12. klo 12-14 mennään Tuomaan markkinoille Helsingissä. Lisätietoa https://tuomaanmarkkinat.fi/

Ilmoittaudu mukaan aluetoiminta@yksinasuvat.fi


Aiemmat 

Päivitetty 22.11.2021

Lahden seudun yksinasuvat

Seuraava tapaaminen on lauantaina 20.11.21 klo 11-13 Kahvila Sinuhessa Mariankadulla. Kahvitarjoilu tms. omakustanteisesti, kuten viimeksikin. Ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Tapaamisiin! t. Sirkka  sirkkapeltonen(at)outlook.com  

p.s. Mikä ihmeen single day se olikaan viime viikolla? Pelkkiä kauppojen mainoksia, mutta välittikö kukaan tuon taivaallista sinkkujen elämästä? No mutta nyt me välitetään!


Etätapaamiset

Kaikille jäsenille avoimet etätapaamiset ovat noin kuukauden välein. Seuraava on sunnuntaina 21.11.2021 klo 19-20. Ilmoittaudu mukaan yksinasuvat.ry@gmail.com niin saat linkin GoogleMeet-tapaamiseen.


Yleisesti tiedotettu 

Päivitetty 15.11.2021

Kaikki jäsenet, jotka ovat antaneet luvan jakaa yhteystietonsa aluetoimintaan, ovat saaneet ryhmäsähköpostia 15.11.2021 mennessä. Olemme jakaneet jäsenet toiminta-alueittain parhaan kykymme mukaan. Jäsenistö asuu hyvinkin hajallaan eri puolilla Suomea ja ehdotettu alue voi olla liian kaukana, tai jos se ei muutoin sovi juuri sinulle, ole yhteydessä meihin. Ole yhteydessä myös, jos haluat aloittaa tai tulla mukaan toimintaan!  aluetoiminta@yksinasuvat.fi