Blogi 6


Ratkaistaan ongelmat nyt

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry kyseli Huomisen kynnyksellä -tutkimuksessa ikääntyvien suomalaisten käsityksiä ikäihmisten ongelmista ja tulevaisuudennäkymistä. Eläkkeiden pienuus ja taloudelliset ongelmat, kuten myös vanhuspalvelujen riittävyys ja laatu nähtiin todellisina ongelmina. Niinhän siinä taas kerran kävi, että yksinasumisen kalleus mainittiin vain sivulauseessa. Kyselyissä ja tutkimuksissa se tulee toki aina esiin, mutta se ohitetaan maininnalla sivulauseessa. Mihinkään poliittisiin päätöksiin tai toimiin se ei ole koskaan johtanut. Poliittisessa päätöksenteossa päälauseessa ovat aina olleet lapsiperheet, koska lapsissa on tulevaisuus. Mutta kun tämä elämä, tämä on suora lähetys ilman mahdollisuutta uusintaan sitten joskus tulevaisuudessa.  Myös muiden kuin lapsiperheiden on tultava toimeen nyt.  Millainen arvomaailma se on, että hyvinvointivaltiossa yksinasuva, elämäntyönsä tehnyt vanhus joutuu valitsemaan, ostaako ruokaa vai lääkkeitä tai puolittamaan lääkeannoksensa saadakseen rahat riittämään, mutta lapsiperheille jaetaan joulusatasia presidenttiparia ja pääministeriä myöten? Ei tunnu oikeudenmukaiselta. Vanhus tarvitsee ruokaa ja lääkkeensä nyt. Tulevaisuudessa se saattaa olla myöhäistä.

Usein tuntuu, että lapsiperheköyhyyttä käytetään perusteluna, jotta kaikkien perheiden saamia tukia voidaan vivuttaa ylöspäin. Lehdistä saamme lukea juttuja siitä, miten hintojen nousu kurjistaa keskiluokkaa. Perheet, joilla on omakotitalo ja kaksi autoa joutuvat luopumaan lomamatkoista ja avokadon syömisestä, asioista, joihin pienituloisella ei ole koskaan ollut varaa. Oikeasti pienituloisten lapsiperheiden tilannetta ei satunnaisella satalappusella kohenneta. 

Nyky-Suomessa on hyvin vakavia akuutteja ongelmia. Terveydenhuolto on pahassa kriisissä. Koronapandemian jälkihoito tulee kalliiksi. Vanhuspalvelut ovat iät ja ajat olleet surkeassa jamassa. Mielenterveysongelmat ovat räjähtäneet käsiin. Tiestön kunto on rappeutunut. Valtio velkaantuu hurjaa vauhtia. Nämä ongelmat on ratkaistava nyt. Eikö päättäjille ole tullut mieleen, että on mitään epäeettistä siinä, että jätetään nykyiset ongelmat jälkipolvien ratkaistavaksi?

Elämäntaidonvalmentajat ja onnellisuuskonsultit opettavat, ettei pidä elää sitku -elämää. Sitku olen eläkkeellä, sitku lapset ovat lentäneet pesästä. Sitten teen sitä tai tätä. Samalla tavalla politiikan teossa olisi alettava tehdä nytku -päätöksiä. Suomessa on paljon huonosti voivia, pienituloisia ihmisiä, joista monet ovat yksinasuvia tai yksinhuoltajia. Olisi kovin korkea aika, että heidän ongelmiinsa puututtaisiin nytku, ei sitku.

Nimimerkki Ikisinkku